Лунният цикъл - как да го използваме по най-добрия начин


   ЛУННИЯТ ЦИКЪЛ от НОВОЛУНИЕ до НОВОЛУНИЕ   

     Тук ще споделя накратко за влиянието на Лунния цикъл върху живота ни на разбираем език, без да влизам в обяснението му в тесен астрологичен и астрономичен смисъл (как се осъществява взаимовръзката между Луната, Земята и Слънцето). Тъй като целта ми е да споделя информация, която да е полезна за всеки, който иска да облекчи живота си, съобразявайки се с влиянието му върху живота на Земята. Лунният цикъл се повтаря през 29.5 дни, така че през този интервал от време, следейки цикъла, можем да планираме и осъществяваме различни цели, намерения, желания.
     Лунният цикъл започва с Новолуние, след това Луната започва да расте през Първа четвърт, продължава "пълненето" й до Пълнолуние, след което започва да намалява през Последна четвърт и пътят й отива към следващото Новолуние. След това цикълът се повтаря. Тези различни фази и времето между тях имат специфични и различни енергии, които влияят върху живота на Земята. С вековното наблюдение на тези влияния астролозите са стигнали до заключения, как да бъдат използвани, за да съдействат за по-успешно и хармонично развитие на живота на хората.

     НОВОЛУНИЕ - начало на Лунния цикъл (в календара се отбелязва с черно кръгче ). Това е време на самовглъбяване, обръщане навътре, размисъл, съзерцание, постигане на яснота за задачите, намеренията, целите ни до следващо новолуние. Тук ние се  готвим за желаните промени, как да ги постигнем, буквално и преносно посяваме семената. Визуализираме, пишем желанията си. Във физически аспект можем да имаме по-малко енергия, да се чувстваме отпаднали, забавя се метаболизмът, от друга страна нараства чувствителността ни и интуицията ни. В деня на новолунието не се препоръчва да се задействат важни проекти, това е най-добре да става 1-2 дни след него.
     Следва периодът на нарастваща Луна - някои я наричат Млада Луна. Три дни след точния момент на новолунието на небето се повява тънък полумесец - подходящ момент за новите начинания. Това е времето на положително подхранване и натрупване на енергия, всички живи същества се зареждат с вътрешна енергия, фините лечебни методи имат най-добър ефект. Апетитът започва също да расте, затова не е подходящо за диети за отслабване или детоксикиране, но е много подходящо за зареждане с витамини, минерали, полезни за тялото храни и хранителни добавки. С нарастването на Луната начинанията започват да набират скорост и да се развиват.

     ПЪРВА ЧЕТВЪРТ - точната фаза на цикъла е 7 дни 9 часа 36 минути след новолунието (с кръгче, чиято дясна страна е осветена ). Денят на точната фаза е критичен - владеят ни силни емоции, които рязко се сменят, проявяваме нетърпимост към чуждото мнение, обзети сме от вътрешни противоречия, които водят до голямо напрежение, оттук могат да се появят конфликти с другите. В този момент можем да изпитаме силно неудовлетворение от себе си, но също така и призив към самите себе си, че нещо трябва да променим, че нещо ни пречи да се движим напред, че трябва да се откажем от нещо, да се разтоварим от неща от миналото. Нерешителност в този момент ще подрони възможността ни за успех. От това как точно ще се справим в този напрегнат момент от цикъла ще зависи дали нещата ще се развият по-добре или по-зле до пълнолунието.
     След фазата на Първа четвърт Луната продължава да нараства - продължава да нараства и нашата вътрешна енергия, с това и желанието ни за активни действия, за по-интензивно общуване, изпитваме необходимост да изразяваме мислите и идеите си на глас или писмено. Нарасналата ни физическа енергия дава желание за физическа активност, спорт, фитнес, тежка физическа работа се извършва с по-голяма лекота. Задействаните в предходния период начинания набират все по-голяма скорост.

     ПЪЛНОЛУНИЕ - случва се 14 дни след новолунието (в календара се отбелязва с празно кръгче ). Енергията на Пълнолунието поддържа силата си 2 дни преди и 2 дни след точния си час. Това е време на силен енергиен приток в човешкия мозък и нервна система и затова трябва да бъдем с повишено внимание как ще използваме тази енергия. Тя би могла да бъде използвана за духовен растеж, за вдъхновение, мотивация, виждане напред, за медитации, в тези период много хора по света се включват в групови медитации за благото и духовния растеж на човечеството или, ако действаме несъзнателно, можем да бъдем обхванати от голямо безпокойство, напрежение, свръхчувствителност, страхове, фобии, агресивност. По това време много хора трудно овладяват отрицателните си качества. При негативно приемане и отработване на енергиите човек може да се подаде на силно негативни мисли и чувства, които, ако не овладее, могат да доведат до различни негативни действия с лоши последици, така че за по-нестабилни и неосъзнати хора това наистина може да се окаже един труден и затормозяваш период. За тези, които се стремят към себепознание и вътрешно развитие, периодът е прекрасен за по-дълбока, по-осъзната и интензивна вътрешна работа.
     По време на пълнолунието човек се намира в пика и на физическите си сили и лесно може да изпадне в превъзбудени емоционални състояния и "морето може да му изглежда до колене" и ако не съумеем да овладеем превъзбудените си емоции, лесно можем да забъркаме различни "каши", вместо да използваме конструктивно и градивно тези силни енергии.
     Много трябва да се внимава с употребата на алкохол и всякакви опиати, защото нещата по-лесно от всякога излизат извън контрол.
     От значение е и в кой лунен ден е точният час на пълнолунието (15 или 16 лунен ден). Ако е на 15-ти лунен ден - оставащото време до следващото новолуние може да е по-тревожно, по- напрегнато, да има повече препятствия, забавяния. Ако е на 16-ти лунен ден, всичко ще е по- ведро, оптимистично и ще върви с по-голяма лекота.
     След пълнолунието енергиите започват постепенно да отслабват, напрежението намалява, започваме да намаляваме темпото, да се освобождаваме постепенно от ненужното, апетитът също намалява и периодът е подходящ за стартиране на диети за отслабване, за детоксикация на тялото и живота ни. Склонни сме да сме по-отзивчиви към другите.

     ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ (в календара се отбелязва с кръгче с осветена лява страна ) - в деня, в който се случва тази фаза, също се изисква повишено внимание - можем да се почустваме уморени, разочаровани, да изпитаме съжаление, да изпаднем в песимизъм, добре е да не се подаваме на негативното, а да направим анализ на случилото се до тук от новолунието до сега, да го преосмислим, да простим грешките на себе си и другите и да се заредим с нова енергия, така ще получим нов поглед върху живота и независимо че тази енергия като сила отслабва, тя ще претвори добрите идеи в реалност в продължаващия цикъл, така че да бъдат добре разбрани от другите.
     Следва периодът на все повече изтъняване на лунния сърп (някои го наричат Стара Луна), насочване на енергиите навътре, доосвобждаване от баластрата във всички сфери на живота, намаляване на инициативността ни, някои неща приключват, други стават нови навици, постепенно концентрираните навътре енергии ни подготвят за следващото новолуние и новия лунен цикъл.

     Текущите периоди на движение на Луната вижте тук:
  Лунен календар

     Още информация за влиянието на Луната вижте на следните връзки:
  Лунни дни - Общо 
  Транзит на Луната в знаците на зодиака - Общо. Здраве и красота 
  Транзит на Луната в знаците на зодиака - Общо. Емоции, Битие, Бизнес 

💖 Последвайте страницата ни във Фейсбук  Astro Friend 01